Tuesday, March 10, 2009

Självdistans

Det är ett roligt begrepp, självdistans. En del har alldeles lagom av det och en del saknar det helt, och det är riktigt svårt att skilja de två motpolerna åt.

Ett exempel på för mycket självdistans:

Kommer ni ihåg idol-Sebastian? Han gjorde en bra version av David Bowie's "Life on Mars" när han var med i idol iklädd tjej-jeans, ett högt hårfäste (ska jag säga, "forehad like a frying pan")och en kisande fjortispose med putmun. Bara den grejen tyder på alldeles för mycket självdistans.

Men nyligen har det där liket sprattlat till, och han är aktuell på något vis, för han var med på sista sidan i någon av dom där nöjesbilagorna som alla köper för att kolla in kändisar i badkläder. Han fick en fråga i stil med "hur flirtar man med dig?", varpå han svarar ungefär "det är ingen idé att ni ens försöker, jag är svår, rädd för närhet bla bla bla bla". Jag har stora problem med att förstå en person vars förebild är James Dean, men där det hela slutar någonstans mellan Hasse Alfredsson och Dylan i BH 90210.


Ett exempel på alldeles lagom självdistans:

Micke Persbrandt, som jag älskar att avsky och bespotta så, är faktiskt rätt bra på det. Det finns gott om exempel på det i det avsnittet då han blir intervjuad av Filip och Fredrik i något intervjuprogram de hade ("ett himla liv" eller "en himla röra" eller något sån't hette det). När de frågade Persbrandt om hans tillgjorda språk vid vissa högtidliga sammanhang, så visade han självdistans, i stället för att verka sårad, och sa att han ibland har ett högtidligt språk på grund av allt skådespel och dramaturgi som han är van med. Jag köper det helt och fullt, och att han kan garva när F&F påpekar att Persbrandt å ena sidan kan verka vilja vara en kulturkofta som samtidigt kan ställa upp i "svensk films motsvarighet till Smurf-Hits"(Beck-filmerna), hedrar honom.


För att avsluta detta viktiga inlägg om ingenting, så finns det ett härligt klipp med Zlatan. Svenskafans intervjuar honom innan en träning med Inter. När pressekretaren säger att de måste raska på så säger Z: "Träningen börjar när jag säger till", för att sedan brista ut i sitt karaktäristiska Eddie Murphy-garv. Världsklass.

Klippet ser ni här.

No comments: