Friday, March 27, 2009

EU-turken och Kalle Svartskalle


Det måste vara två av de skummaste titlarna någonsin. Den första avser något tv-program på SVT som förmodligen är något slags integrations-projekt.


Den andra är lite mer kontroversiell. När jag gick på lågstadiet, back in the days, så fick alla klasser en Bamse-tidning. Den hette Bamse och Kalle Svartskalle. Syftet även med den, var att underlätta integrationen, snarare än att orsaka ett helvete för de "svartskallar" (typ jag) som var ensamma i de för övrigt helsvenska klasserna. Tyvärr blev effekten just den senare. Att bli kallad "Kalle Svartskalle" var knappast bättre än "Svartskalle". Jag antar att det blev lite fel när Rune Andreasson tänkte.


Som synes på omslaget så funderar de vuxna Bamse och Skalmannen hur de ska få de elaka och taggiga igelkottarna att sluta mobba Kalle Svartskalle som kämpar i motvind, och till och med sparkar hål i luften när han försöker träffa fotbollen. Kids på lågstadiet fokuserar dock inte på det djupsinniga, utan det roliga och dråpliga, så de fokuserar på Kalle Svartskalle, speciellt när de redan har en person som "heter" Svartskalle i klassen.

No comments: