Wednesday, April 15, 2009

Ord för oss som aldrig var där

Visst verkar det ha varit bra? Ok, "liten lokal [..] för att folk ska trängas och svettas" är inte riktigt min hatt, men musiken är ju viktigast, by far.

Klippt från DN:

"Anders Wendin vet att med små medel bygga upp publikens förväntningar. Turnépremiären är ett slags offentligt releaseparty och de nya låtarna en överraskning för de flesta. En alldeles för liten lokal är bokad, så att folk ska trängas och svettas lagom rockmässigt.

Självklart går bandet på försent också, så att de blir riktigt efterlängtade och kan explodera framför den blandade församling där Mona Sahlin och hennes medarbetare dricker vitt vin och ser förväntansfulla ut.

En modern svensk rockhjälte smyger inte in. Han blåser på, bokstavligen, med sitt stötiga soulrockband där vapendragaren Viktor Brobacke blir som egen stjärna. Vågar pausa i ett storslaget balladparti. Han njuter stort av rampljuset, är stajlad som den unge, karnevaliske Springsteen men han gör allt för att springa ifrån honom. Nu utstrålar Moneybrother den karisma som han från början bara nådde med ren viljekraft.

Om det stora Springsteenfanet Mona Sahlin kom till Kägelbanan för att Moneybrother representerar Sveriges Springsteen blev hon kanske besviken.

På nya albumet ”Real control”, där tre olika producenter anlitats för att minska risken för förutsägbarhet har Springsteen fått stå tillbaka för de andra ungdomshjältarna Joe Strummer och Kevin Rowland.

Den viljestarka men trevande stämningen på sex år gamla solodebuten ”Blood panic” är långt borta, nu är det en tomatsoppeproducent som vunnit folklighet som talar. Och mummelsjunger. Och brölar. Och falsettkvider.

Han har ett band som det svänger om på ett genomprofessionellt sätt men mest av allt tänker jag faktiskt att det låter väldigt vackert det hela, särskilt när man inte ser hur mycket de tar i, skymda bakom pelarna och trängseln.

Malena Rydell"

No comments: