Wednesday, September 2, 2009

Svensken och integriteten - Finns det inte Internet i Kina?

Det känns lite svenskt att känna sig integritetskränkt. För exempelvis ett hotell att få kameraövervaka receptionen (ofta är hotellen bara bemannade med en person nattetid) av säkerhetsskäl så är det riktigt svårt att få det beviljat och det krävs tillstånd från någon typ av myndighet (Länsstyrelsen?). Det är ofta den personliga integriteten som ska skyddas, privatpersoner ska skyddas. Fair enough, det är väl ok att folk inte filmar varandra helt fritt, då skulle detkunna sitta kameror i provhytter, omklädningsrum och duschar i allmänna hallar. Men ibland tycker jag Svensson tar det lite för långt. I Nerikes Allehanda står följande, apropå Google fotografering av gator runt om i världen (nu har Google kommit till Örebro, Nerike):

Just nu fotograferar Google Örebros gator. Bilderna ska användas i den globala internettjänsten Streetview. Men tilltaget möts av protester. – Mitt hem är min borg. Jag vill inte att någon ska ta bilder på det, säger Christer Öst.

Relaterat

Den här gången är grundtanken enkel: bolagets utsända fotograferar helt enkelt så mycket av världens städer som de hinner med. Det hela läggs sedan ut på internet i form av panoramabilder i gatunivå.
I praktiken betyder det att du kan gå på en högst realistisk virtuell promenad i till exempel USA, Japan, Australien eller Frankrike, med hjälp av några enkla knapptryck.

Kommer till Sverige
Och nu har alltså tjänsten nått Sverige. Eller åtminstone det massiva informationsinsamlandet som föranleder lanseringen.
Enligt Google själva har man dock arbetat på i ovanligt snabbt tempo, och hinner därför utöka fotograferandet till andra städer än de tre största. Örebro är uppenbarligen en av de orter som nu hinns med.
Det var i alla fall vad Christer Öst noterade när han tittade ut genom fönstret på sin villa i Adolfsberg för några dagar sedan.
– Jag hade sett ett inslag om det på tv, och kände igen bilen med den där kameran på taket, säger han.

Både ris och ros
Internetapplikationen Streetview har mötts av blandade reaktioner världen över. Många är odelat positiva, men det har också höjts en hel del varnande röster. Christer Öst tillhör den sistnämnda kategorin:
– Visst finns det positiva sidor med det här systemet, det förstår jag också. Men samtidigt undrar man var gränsen för den privata sfären går. Det här läggs ju ut globalt – de kan sitta i Kina och titta på mitt hus, säger han.

”Känns olustigt”
En annan oro som luftats är att brottslingar inte ens behöver scanna av ett område rent fysiskt inför ett inbrott, det räcker med att kolla in Streetview för att avgöra var det ser enkelt ut att komma in, eller se på vilka garageuppfarter det står dyra bilar.
– Det känns olustigt. Det finns väldigt mycket som Google kan få fram genom att sammanställa alla sina uppgifter, säger Christer Öst.
– Dessutom har jag svårt att tänka mig att det slutar med det här. Och då undrar man ju onekligen vad som kommer härnäst."



Åh herregud! Någon i Kina kan se på ditt hus! Det är klart att Kineser sitter och tittar på svenskars hus... Och det måste verkligen vara hemskt. Då kanske kineserna... ja vad är det egentligen han är rädd för ska hända? Som en parentes kan nämnas att personen i artikeln inte har några betänkligheter med att stå och posera framför sitt hus för fotografen, och den bilden finns på tidningens hemsida. Finns det inte Internet i Kina?


No comments: